Що се отнася до рака на кожата, меланомът заема централно

...
 Що се отнася до рака на кожата, меланомът заема централно
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знаете за немеланомния рак на кожата  

 Що се отнася до рака на кожата, меланомът заема централно място, защото нормално е по-агресивен. Но съществува и цяла друга група кожни ракови формирания, които сплотяваме като „ немеланомни ракови болести на кожата “. Немеланомният кожен рак е по-често срещан, само че множеството хора не са чували за него и не знаят по какъв начин да го разпознаят. Основните 2 типа немеланомен кожен рак се назовават ​​базално-клетъчен и плоскоклетъчен карцином. За разлика от меланома, който поражда от клетките, образуващи пигмент (меланоцити), тези типове рак пораждат от главните градивни детайли на кожата, наречени кератиноцити.  

Базално-клетъчният карцином съставлява към 8 от 10 случая на рак на кожата. Този рак стартира в базалните кафези, които се трансформират в плоски сквамозни кафези, изграждащи външния пласт на кожата. Плоскоклетъчният карцином се развива в тези сквамозни кафези и съставлява почти 2 от 10 случая на рак на кожата.

Другите типове немеланомен рак на кожата общо съставляват по-малко от 1% от раковите болести на кожата. Те включват:
Меркел-клетъчен карциномСарком на Капошикожен лимфомразлични други саркоми
 

Какво предизвиква немеланомен рак на кожата?

Излагането на ултравиолетова (UV) светлина e oсновна причина за немеланомен рак на кожата. UV светлината основава промени в ДНК на кожните кафези, които ги карат да се репликират отвън надзор.

Някои хора са изложени на нараснал риск от развиване на рак на кожата, когато:
имат светла кожаимат анамнеза за слънчеви изгарянияживеят в региони, които получават интензивна слънчева светлина през цялата годинаживеят на огромна надморска височинаимат предходна анамнеза за рак на кожатаимат компрометирана имунна системаимат избрани генетични синдроми като синдром на Горлинприемат лекарства (като псорален)са на диализаса реципиенти на трансплантирани органиконсумират арсен в храната или водата си
При пушачите също има нараснал риск от развиване на плоскоклетъчен рак на кожата. По-голямата част от тези ракови болести на устните се срещат точно при тази група хора, които пушат (75%). Един от хипотетичните механизми е контактът на кожата с нездравословния цитотоксичен цигарен пушек. Напоследък се разгласяват от ден на ден проучвания и клинични изследвания по отношение на нагреваемите тютюневи произведения да вземем за пример, при които се следи доста съкращаване на отделяните отрови по отношение на цигарите и цигарения пушек. Това би довело надлежно и до предизвикателство на по-малко инфектиране и причиняване на по-слаб оксидативен стрес на кожата спрямо дима от запалими цигари. Което не значи обаче, че тези артикули са безрискови и цялостното самоограничение е за предпочитане.

Какви са признаците на немеланомен рак на кожата?
Незаздравяваща ранаЛющеща се плака с централно вроговяване Перлена бучка с цвета на кожата или алена, която пораства и може да има централен кратер или струпейизрастък, който наподобява на рограна, която се развива в по-стар белегграпаво, пигментирано, люспесто леке.
 Най-често срещаните места на поява са главата, лицето и ръцете (фотоекспонирани зони).  

Какво е лекуването на немеланомния рак на кожата?

Хирургията постоянно е пожеланото лекуване за немеланомен рак на кожата и е сполучливо за към 9 от 10 души. Могат да бъдат приложени три съществени хирургични лекувания: хирургична ексцизия, Мос хирургия, кюретаж и електрокоагулация.

Дерматохирурзите реализират отлични хирургични резултати, само че можете да си визиите, че нямате доста аварийна кожа на лицето и даже 1 см образувание може да бъде предизвикателство за унищожаване.

 80% от тези типове рак могат да бъдат предотвратени със слънцезащита! Вашата кожа „ помни “ излагането на слънце, което сте имали през годините. Грижете се за кожата си и я предпазвайте от слънцето. И в случай че имате и най-малкото терзание – консултирайте се с кожен лекар!

Нашият посетител: 

Д-р Маргарита Къчева приключва медицина с отличие в Медицински университет – София.  Част е от екипа на Клиника по кожни и венерически заболявания при Аджибадем Сити Клиник Токуда Болница София. Полага сполучливо изпита на Европейския ръб по дерматовенерология (EBDV), чиято цел е реализиране на висок стандарт на дерматовенерологична помощ във всички европейски страни. Д-р Къчева получава най-високото отличие на борда – купата Fellow of European board of dermatology and venereology (FEBDV). Докторант е към Медицински университет – София за придобиване на научна степен „ Доктор по медицина “. През 2018 година организира специализация по Дерматохистопатология в Университетска болница Цюрих, Швейцария. Асистент е в Медицински факултет към Софийски университет.

Д-р Къчева се е усъвършенствала на интернационалните образования и на практика семинари в страната и чужбина. През 2016 година взе участие в Академия по лазерни технологии в Марбея, Испания. През 2017 година е стипендиант на Европейската академия по дерматология и венерология (EADV), Женева, Швейцария. През юни 2018 година организира образование по дерматохистопатология в Университетска болница Гент, Белгия. През декември 2018 година организира образование по полово трансмисивни заболявания в Университетска Болница Амстердам, Холандия. Професионалните ползи на доктор Къчева са в региона на клиничната и педиатрична дерматология, полово трансмисивни заболявания, онкодерматохирургия и дерматохистопатология. За повишение на здравната си подготовка в тези области ежегоднo посещава интернационалните конгреси и курсове.

Член е на Българското Дерматологично Дружество и Европейската Академия по Дерматология и Венерология.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР